Monitorul Apărării şi Securităţii, un produs media al Mediafax, organizează în 20 noiembrie conferinţa naţională "Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. La conferinţă vor participa reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, repezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare.
Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani. Dezbaterea va urmări identificarea caracteristicilor securităţii naţionale în fiecare perioadă, a influenţelor definitorii asupra formelor de manifestare a acesteia, a curentelor de gândire dominantă, a formatelor de expresie strategică, a soluţiilor de instituţionalizare şi a modalităţilor de comunicare a reperelor sale fundamentale. Totodată, va fi abordată dinamica cuprinderii conceptului de securitate naţională, începând de la valenţa sa realist-militaristă şi mergând până la dilemele incongruenţelor contemporane de natură ideologică, tehnologică sau socială. De asemenea, conferinţa va evidenţia premisele de evoluţie a semnificaţiei acestui concept într-un mediu de securitate considerat din ce în ce mai turbulent şi volatil în raport cu locul şi rolul României în cadrul arhitecturii internaţionale de securitate.
Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri" este prima dintr-o serie de conferinţe organizate de Monitorul Apărării şi Securităţii, care îşi doresc a fi un loc de întâlnire şi dezbatere între reprezentanţii şi decidenţii din mediul civil, militar, asociativ, de afaceri implicaţi în domeniile strategice ale apărării şi securităţii naţionale.
1. Securitatea naţională de la consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar la falimentul păcii europene.
2. Securitatea naţională în perioada Războiului Rece. Singuri împotriva tuturor?
3. Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?
4. Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?
Ştefan DanilăGeneral (r), Dr. - coordonator proiect Monitorul Apărării şi Securităţii
Nicolae NastaSecretar de stat
Adrian CioroianuAmbasador
Alexandru OscaCercetător
Sergiu CelacAmbasador
Manuel StănescuCercetător
Ştefan DanilăGeneral (r), Dr. - coordonator proiect Monitorul Apărării şi Securităţii
Petre OtuProf. univ. dr.
Florian BanuDr.
Mişa Popic
Alex Stoenescu
Cristian DiaconescuAmbasador, fost ministru al Justiţiei şi de Externe
Şerban CioculescuCercetător
Nicolae Ciucă G-ral dr.
ModeratoriSergiu MedarFost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii
Constantin IonescuConsilier de Stat, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, din cadrul Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale
Iulian ChifuFost consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice şi Securitate internaţională al Preşedintelui României
Viorel Manole
ModeratoriNiculae IancuCoordonatorul conceptului
website: romaero.com
Romaero SA este o companie din România cu capital majoritar de stat, care activează în industria aerospaţială. Acţiunile Romaero sunt listate la categoria de bază a pieţei Rasdaq, sub simbolul RORX. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, cu 51,90% din capital, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 25,85%, iar Fondul Proprietatea controlează 21% din acţiuni.
Video
Continuitate şi discontinuitate Prezentarea conferinţei
Eveniment