Sistemul internaţional stabilit în urma celui de-al Doilea Război Mondial se confruntă cu provocări uriaşe provenind din aproape fiecare dimensiune a existenţei noastre de astăzi. Caracterul din ce în ce mai complex, interconectat şi transnaţional al acestor provocări subliniază importanţa absolută a continuării cooperării transatlantice şi a construirii noi punţi între oamenii şi popoarele care împărtăşesc aceleaşi valori şi preocupări majore de securitate.
Din cauza crizelor şi conflictelor devastatoare şi adesea de lungă durată răspândite pe tot globul, şi chiar până la discontinuităţile mari şi profunde ale societăţii contemporane, se pare că nesiguranţa şi frustrarea au devenit un sens dominant al oamenilor din întreaga lume.
Este extrem de important ca Europa să rămână în centrul securităţii transatlantice, iar Europa Centrală şi de Est ar trebui să joace un rol central în modelarea viitorului securităţii europene. În special, membrii NATO din flancul estic au nevoie de asigurare permanentă a securităţii şi aranjamente consecvente pentru o prezenţă militară sporită în regiune. La est, UE este preocupată de încălcarea ordinii europene de securitate, iar regiunea Mării Negre prezintă probleme complexe de securitate, fiind "o intersecţie critică a coridoarelor est-vest şi sud-nord". România se află la răscrucea tuturor acestor probleme de insecuritate şi, prin urmare, un actor strategic pentru orice strategie globală de securitate europeană şi transatlantică.
Acest moment de incertitudini fără precedent a ridicat întrebări fundamentale despre arhitectura noastră de guvernare globală. Printre cei mulţi de la care se aşteaptă răspunsuri sunt nu numai politicienii, ci şi mediul academic şi societatea civilă care trebuie să colaboreze pentru a veni cu un design inovator fezabil al lumii noastre viitoare în ceea ce va deveni Era Globalizării 4.0 .
Conferinţa „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României” se adresează factorilor de decizie şi specialiştilor din domeniile securităţii, apărării şi afacerilor europene care activează în domeniile public sau privat, mediului academic şi de cercetare a problematicilor de securitate naţională şi internaţională, precum şi tuturor celor interesaţi de înţelegerea şi anticiparea dinamicilor actuale de securitate regională şi a locului ocupat de România în arhitectura euroatlantică de securitate.
1. Provocările securităţii într-o lume a “primordialităţilor”
2. Naţional, regional şi global într-o arhitectură de guvernare globală supusă contestărilor
3. Factori de (In)securitate ai schimbării într-o lume din ce în ce mai confuză
4. Tehnologii emergente care modelează noul sistem global aflat în ascensiune
5. Concluzii
MEDIAFAX S.A.
Adresa sediu: str. Gheorghe Polizu, nr.58-60, One Victoriei Center, sector 1, București
Telefon: 031/825.64.10
Fax: 031/825.64.30
Email: vanzari@mediafax.ro
Email redacție: monitorulapararii@mediafax.ro
Contact